01
01
Το 5ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου
02
02
Το προαύλιο του σχολείου
03
03
Το εργαστήριο Φυσικής
04
04
Ο χώρος στην είσοδο του ισογείου

Project1

Εκτύπωση
Κατηγορία: Projects13-14ΑΒ
Ημερομηνία Δημοσίευσης Γράφτηκε από τον/την Super User

Θέμα: Ο Ρατσισμός ως "παθολογία" στο κοινωνικό σύστημα.

projb1    projb12 

Ενότητα: «Ανθρωπιστικές και Κοινωνικές Επιστήμες»

    Το project της B`λυκείου στην πραγματικότητα αποτελεί συνέχεια του project της A`Λυκείου και αποτελεί μία δική μας πιλοτική προσπάθεια που γεννήθηκε μέσα από την εμπειρία που αποκομίσαμε από την καθημερινή επαφή με τους μαθητές μας προκειμένου μέσα από την έρευνα και όχι διαμέσου μόνο, της από καθέδρας διδασκαλίας, οι μαθητές να συνειδητοποιήσουν την κοινή καταγωγή των ειδών και να αποκαθηλώσουν μόνοι τους ρατσιστικά πρότυπα μίσους. Από την εμπειρία των δύο χρόνων που δουλεύουμε τα δύο project, τα συμπεράσματα που προέκυψαν είναι τα εξής: Οι μαθητές που συμμετείχαν στο project της Α`Λυκείου και συμμετέχουν και στο project της Β` Λυκείου, έχουν πιο εύκολη αντιληπτική ικανότητα αφομοίωσης του project της Β` Λυκείου.

    Όλοι οι μαθητές που συμμετείχαν και στα δύο project, ακόμη και αυτοί που προηγουμένως υιοθετούσαν διαφορετική στάση, απέναντι στις διαφορετικές φυλές του πλανήτη, με την ολοκλήρωση της ερευνητικής εργασίας τους, αμβλύνουν στερεότυπα ρατσισμού και μισαλλοδοξίας και αποδέχονται με σεβασμό την διαφορετικότητα του «άλλου» πλάσματος, (στη βάση του είδους, του φύλου, της φυλής και του χρώματος).

Επιμέρους θέματα και υποθέματα:

Στο συγκεκριμένο project «Ρατσισμός και μετανάστευση», οι μαθητές χωρισμένοι σε θεματικές ομάδες ερευνούν:

    Φυλές (Πόντιοι, Μικρασιάτες, Εβραίοι, Ινδιάνοι, Νέγροι, Ρομά, κ.ά.λ. ) που υπέστησαν ιστορικά ρατσιστικές επιθέσεις, διωγμούς, και διακρίσεις σε βάρος τους, στη βάση του χρώματος, της θρησκείας, της ράτσας.

    Τις διακρίσεις ανάμεσα στα δύο φύλα(άντρας-γυναίκα), συγκρίνοντας τα δικαιώματα ίσων ευκαιριών ανάμεσα στα δύο φύλα σε διαφορετικές εποχές αλλά και σε διαφορετικές χώρες.

   Τον ρατσισμό και τα αίτια κοινωνικού αποκλεισμού σε διαφορετικές περιοχές του πλανήτη, ατόμων με ειδικές ανάγκες και ατόμων με διαφορετική σεξουαλική προτίμηση.

    Τέλος, εξετάζουν το φαινόμενο της μετανάστευσης διαχρονικά, τα αίτια που το δημιουργούν στην εποχή μας, συγκρίνουν την μετανάστευση των Ελλήνων προγόνων τους με τη μετανάστευση σήμερα στην χώρα μας άλλων φυλών και ερευνούν ομοιότητες αναφορικά με τη ρατσιστική αντιμετώπιση που έτυχαν οι Ελληνες μετανάστες τη δεκαετία του `60 και οι σημερινοί στη χώρα μας.

Η καθηγήτρια Μαριάννα Πολυχρονιάδου

 

Πατήστε εδώ για να δείτε την παρουσίαση σε PowerPoint της εργασίας.

Copyright © 2012. Created by Georgiou Spyros
Free Joomla Theme by Hostgator