01
01
Το 5ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου
02
02
Το προαύλιο του σχολείου
03
03
Το εργαστήριο Φυσικής
04
04
Ο χώρος στην είσοδο του ισογείου

Αγία Αναστασία

Εκτύπωση
Κατηγορία: Uncategorised
Ημερομηνία Δημοσίευσης Γράφτηκε από τον/την Super User

Αγία Αναστασία η Πατρικία

     Γιορτάζεται στις 10 Μαρτίου.

     Η οσία Μητέρα μας Αναστασία η Πατρικία καταγόταν από πλούσιους και ευγενείς γονείς και ανατράφηκε σύμφωνα με τις βουλές του Κυρίου. Η αγία Αναστασία η Πατρικία έζησε στο Βυζάντιο την εποχή του Ιουστινιανού και ήταν μάλιστα στην Αυλή του. Εξ' αιτίας της αυστηρής της άσκησης, υπήρξε πρώτη πατρικία επί αυτοκρατορίας του Ιουστινιανού, ο οποίος την εκτιμούσε πολύ και ήθελε να την πάρει στο παλάτι επειδή ήταν πολύ συνετή.

     Η Αυγούστα Θεοδώρα, όμως, σύμφωνα με τη μαρτυρία του βίου της, εξοργίστηκε για αυτό από ζήλεια και την εξόρισε στην Αλεξάνδρεια. Αυτή λοιπόν εκεί οικοδόμησε ένα μεγάλο κοινόβιο που το ονόμαζαν «της πατρικίας», στο Πέμπτο της Αλεξάνδρειας.

     Όταν οικοδόμησε αυτό το κοινόβιο, ο Ιουστινιανός, πληροφορούμενος τη δράση της, άρχισε να την αναζητά. Τότε αυτή, προφανώς για να αποφύγει τις εγκόσμιες τιμές, κατά το πρότυπο του αυστηρού ασκητή, φεύγει νύχτα από την Αλεξάνδρεια, το κοσμικό, πολύβουο και αμαρτωλό άστυ, καταφεύγοντας στην έρημο ως ευνούχος και ζητώντας κελί για να ασκητέψει ως άνδρας, αψηφώντας την αδυναμία και τους περιορισμούς του φύλου της και αντιμετωπίζοντας σθεναρά τις δυσκολίες της ζωής στην έρημο.

     Από τα δίχτυα του βασιλιά την έσωσε ο αββάς Δανιήλ, ο οποίος αφού την εξομολόγησε την έντυσε με ανδρικά ρούχα, την ονόμασε Αναστάσιο ευνούχο και την οδήγησε σε μια σκήτη συμβουλεύοντας την να μην εξέλθει ποτέ. Έτσι έγινε και η οσία παρέμεινε έγκλειστη 28 ολόκληρα χρόνια στη σκήτη, με μοναδική συντροφιά την πίστη και τις προσευχές της. Για το μοναδικό αυτό αγώνα της η Αναστασία αξιώθηκε από τον Κύριο να προαισθανθεί την εκδημία της, και για αυτό μάλιστα κάλεσε το γέροντα Δανιήλ να την κηδεύσει. Αφού μετάλαβε και προσευχήθηκε, παρέδωσε εν ειρήνη το πνεύμα της στον Κύριο.

     Μετά τη μυστική φυγή της από την πόλη, ο Ιουστινιανός έστειλε αξιωματούχους να ερευνήσουν για αυτή, όπως επίσης κι ο αρχιεπίσκοπος κι ολόκληρη η Αλεξάνδρεια που ανησυχούσε για την εξαφανισμένη, αφιερωμένη στα θεία αρχόντισσα. Ωστόσο και παρά όλες τις προσπάθειες όλων, δεν κατόρθωσε ούτε ένας να ανακαλύψει που βρισκόταν!

H εκκλησία της Αγίας Αναστασίας

Copyright © 2012. Created by Georgiou Spyros
Free Joomla Theme by Hostgator