01
01
Το 5ο Γενικό Λύκειο Περιστερίου
02
02
Το προαύλιο του σχολείου
03
03
Το εργαστήριο Φυσικής
04
04
Ο χώρος στην είσοδο του ισογείου

Από την ανάγνωση στη γραφή

Εκτύπωση
Κατηγορία: Uncategorised
Ημερομηνία Δημοσίευσης Γράφτηκε από τον/την Super User

 

       Περήφανα παρουσιάζουμε το βιβλίο «Μαθητικό Λογοτεχνικό Ανθολόγιο» με κείμενα μαθητριών και μαθητών του 5ου ΓΕΛ ΠΕΡΙΣΤΕΡΙΟΥ, που εκπονήθηκαν στο πλαίσιο του πολιτιστικού προγράμματος «Από την ανάγνωση στη γραφή: Οι μαθητές διαβάζουν και γράφουν Λογοτεχνία» με την καθοδήγηση και επίβλεψη των φιλολόγων του σχολείου μας Μανδάλου Ιωάννας, Μπράιλα Ευαγγελίας και Πυργιώτη Μαρίας.

Ευχαριστούμε τον Εκδοτικό Οίκο Γαβριηλίδη για την ευγενική φιλοξενία και χορηγία των κειμένων των μαθητών μας.

 

Φωτογραφίες

Εκτύπωση
Κατηγορία: Uncategorised
Ημερομηνία Δημοσίευσης Γράφτηκε από τον/την Super User

 

 

BTS_mtora_01
BTS_mtora_02
BTS_mtora_03
BTS_mtora_04
BTS_mtora_05
BTS_mtora_06
BTS_mtora_07
BTS_mtora_08
BTS_mtora_09
BTS_mtora_10
BTS_mtora_11
BTS_mtora_12
BTS_mtora_13
BTS_mtora_14
BTS_mtora_15
BTS_mtora_16
BTS_mtora_17
01/17 
start stop bwd fwd

 

Ι.Μ. Μεγάλου Μετεώρου

Εκτύπωση
Κατηγορία: Uncategorised
Ημερομηνία Δημοσίευσης Γράφτηκε από τον/την Super User


Ιερά Μονή του Μεγάλου Μετεώρου ή Μεταμορφώσεως του Σωτήρος

article

Αφετηρία του οργανωμένου μετεωρίτικου μοναχισμού αποτελεί η ίδρυση της Μονής του Μεγάλου Μετεώρου ή Μεταμορφώσεως. Η Μονή αυτή είναι η παλαιότερη, μεγαλύτερη και επισημότερη από τις υπάρχουσες σήμερα μετεωρίτικες μονές. Ιδρύθηκε στα μέσα του 14ου αιώνα από τον όσιο Αθανάσιο τον Μετεωρίτη, ο οποίος μαζί με 14 άλλους μοναχούς κατάφερε ν' ανέβει και να εγκατασταθεί στον πανύψηλο βράχο ύψους 420 περίπου μέτρων από το έδαφος και 615 από τη θάλασσα. Μάλιστα ο όσιος Αθανάσιος ήταν αυτός που έδωσε στην ευρύτερη περιοχή το σημερινό της όνομα ονομάζοντας ?Μετέωρο? τον πρώτο μεγάλο βράχο που μέχρι τότε λεγόταν Πλατύ Λίθος, στον οποίο ανέβηκε και εγκαταστάθηκε το 1340 για να χτίσει τις βάσεις της πρώτης και μεγαλύτερης μονής.

Ο Διάδοχός του και δεύτερος κτίτορας της Ιεράς Μονής υπήρξε ο μοναχός όσιος Ιωάσαφ , πρώην βασιλεύς Ιωάννης Ούρεσης γιος του Σερβοέλληνα βασιλιά Συμεών Ούρεση Παλαιολόγου που είχε έδρα τα Τρίκαλα.

megalo meteoro

Στα παλιά χρόνια η πρόσβαση στη Μονή γινόταν με ανεμόσκαλες και από τον Πύργο (στα 1520), όπου δέσποζε ο εξώστης με το Δίχτυ, που το χρησιμοποιούν ακόμη και σήμερα για να μεταφέρουν πράγματα και πότε πότε γέροντες προσκυνητές. Μέχρι το 1923 η ανάβαση γινόταν με τις ανεμόσκαλες και το δίχτυ.

Σήμερα η ανάβαση γίνεται με σκάλα που αριθμεί 146 απότομα και ακανόνιστα σκαλιά που σε οδηγούν στην είσοδο της Μονής.

Το πρώτο μικρό κτίσμα που συναντάμε μέσα στο βράχο , αριστερά της σκάλας είναι το ασκητήριο του Ιδρυτή της Μονής. Μπαίνοντας στην κύρια είσοδο δεξιά θα δούμε το παλιό βαρούλκο. Ανεβαίνοντας τα σκαλιά, βλέπουμε το σκευοφυλάκιο, τα παλιά μαγειρία και το κελάρι.

Φτάνοντας πάνω βλέπουμε το λαμπρό κτίσμα της Μονής, το επιβλητικό Καθολικό, με μήκος 32 μ και πλάτος 24 μ.

Ο Ναός, σταυροειδής εγγεγραμμένος με δωδεκάπλευρο τρούλο και πλάγιες κόγχες που ακολουθεί τον αρχιτεκτονικό αθωνικό τύπο, κτίστηκε στα 1544-45 μΧ.

katholiko

Το καθολικό της Μονής Μεγάλου Μετεώρου ( Μεταμορφώσεως). Εξωτερική άποψη

Το Καθολικό χωρίζεται σε εξωνάρθηκα, νάρθηκα, κυρίως Ναό και Ιερό Βήμα. Ο Κύριος Ναός αγιογραφήθηκε στα 1552 επί ηγουμένου Συμεών και αποτελεί ένα από τα λαμπρότερα τοιχογραφικά σύνολα της μεταβυζαντινής ζωγραφικής.

Το Ιερό βήμα που αποτελούσε το πρώτο καθολικό της Μονής, κτίστηκε πριν από το 1380 μΧ. από τον ιδρυτή της Μονής Άγιο Αθανάσιο που πέθανε το έτος 1380 και τον διαδέχτηκε ο όσιος Ιωάσαφ.

Ο Όσιος Ιωάσαφ συμπλήρωσε και τοιχογράφησε στα 1484 μΧ το Καθολικό της Μονής. Ο Κύριος Ναός είναι φωτεινός και γεμάτος από αγιογραφίες. Το τέμπλο είναι ξυλόγλυπτο και επιχρυσωμένο. Κατασκευάστηκε στα 1617 μΧ και περιλαμβάνει παραστάσεις από το φυτικό και ζωικό βασίλειο.

Οι εικόνες του τέμπλου ανήκουν σε διάφορες εποχές και είναι σημαντικές για την τέχνη και την παλαιότητά τους. Σπουδαίο έργο ξυλογλυτικής είναι ο Δεσποτικός Θρόνος που έγινε στα 1617 μΧ. ίναι ξύλινος και έχει παραστάσεις από το φυτικό βασίλειο). Τα δύο αναλόγια είναι ξύλινα με διάφορα σχέδια από μάρμαρο και ελεφαντοστό. Το παλιό ξύλινο προσκυνητάριτου κυρίως ναού έχει διάφορες παραστάσεις από άνθη και κατασκευάστηκε επί ηγουμένου Παρθενίου Ορφίδου.

Στο Μεγάλο Μετέωρο υπάρχουν 3 μικρότεροι ναοί:

  1. Του Τιμίου Προδρόμου.
  2. Των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης. Κτίστηκε στα 1789
    και είναι μονόκλιτη Βασιλική με πολυγωνικό τρούλο.
  3. Του Αγίου Νεκταρίου.

moni megalou meteorou trapeza

Η παλαιά τράπεζα

Η μεγάλη Τράπεζα μήκους 32 μ, χώρος φαγητού των μοναχών, έχει μετατραπεί σήμερα σε Μουσείο με αξιόλογα εκθέματα.

Στο καθολικό και στο μουσείο φυλάσσονται σπουδαία χειρόγραφα, άμφια και εκκλησιαστικά σκεύη, καθώς και σημαντικές φορητές εικόνες. Ανάμεσά τους ξεχωρίζουν δύο, που δώρισε στη μονή η Μαρία Αγγελίνα Παλαιολογίνα, αδελφή του όσιου Ιωάσαφ. Στη μία εικονίζεται η Παναγία και στην άλλη η Ψηλάφηση του Θωμά.

Στο σκευοφυλάκιο της μονής υπάρχουν πολλά, αξιολογότατα κειμήλια : Σε ασημένιες θήκες σώζονται οι κάρες των ιδρυτών της μονής Αγίου Αθανασίου και Ιωάσαφ, λείψανα άλλων Αγίων, χρυσοποίκιλτη μίτρα του πρώτου ηγούμενου της μονής, χρυσοποίκιλτη μίτρα του κτήτορος Παλαιολόγου Ιωάσαφ με σειρά μαργαριταριών, χρυσό ποτήρι του κτήτορα Κατακουζηνού, ένας θαυμάσιος ξυλόγλυπτος σταυρός με γλυπτές παραστάσεις της Παλαιάς και Καινής Διαθήκης, μικροσκοπικό έργο του μοναχού Δανιήλ του Μετεωρίτου ? δωδεκάχρονη εργασία ορατή μόνο με μεγεθυντικό φακό- πολλά αργυρά σκεύη κλπ.

leipsanothiki

Η λειψανοθήκη 'Τα Άχραντα Πάθη' της Ιεράς Μονής Μεγάλου Μετεώρου

Η βιβλιοθήκη της Μονής είναι από τις πλουσιότερες και αξιολογότερες μοναστηριακές βιβλιοθήκες. Οι μετεωρίτες μοναχοί διαφύλαξαν με ευλάβεια και θρησκευτικό δέος και διέσωσαν μέχρι σήμερα τους ανεκτίμητους θησαυρούς του μοναστηριού τους, χειρόγραφους κώδικες, έγγραφα βυζαντινά και μεταβυζαντινά, σπάνια έντυπα κλπ. Από τα 1200 χειρόγραφα των μετεωρίτικων μονών τα 640 ανήκουν σήμερα στην μονή Μεταμορφώσεως, τα οποία χρονολογικά καλύπτουν δέκα περίπου αιώνες πνευματικής παραγωγής (9ος-19ος αι.).

osteofylakeio

Το οστεοφυλάκιο αποτελεί αξιοθέατο στη μονή Μεγάλου Μετεώρου

Στη Βιβλιοθήκη της Μονής σώζονται ανεκτίμητοι θησαυροί:

  • Χειρόγραφοι κώδικες, έγγραφα βυζαντινά και μεταβυζαντινά.
  • Χειρόγραφα πνευματικής παραγωγής του 9ου - 19 αιώνα.
  • Λειτουργικά βιβλία, πατερικά κείμενα, υμνογραφικά, αναλογικά, σπάνια έντυπα και παλαίτυπα ο συνολικός αριθμός των οποίων είναι 450 τόμοι του 15ου - 19ου αιώνα.
  • Συλλογή μουσικών και νομικών χειρογράφων και κείμενα αρχαίων συγγραφέων (Όμηρος, Σοφοκλής, Δημοσθένης, Ησίοδος, Αριστοτέλης, Αλεξανδρινοί συγγραφείς).

Είναι μία από τις πλουσιότερες μοναστικές βιβλιοθήκες. Λειτουργούσε επίσης και βιβλιογραφικό εργαστήριο κατά τον 16ο - 17 αιώνα.

Ένας ακόμη σπουδαίος χώρος που έχει διαμορφωθεί στη μονή είναι το Λαογραφικό Μουσείο ή Αίθουσα ?Κωνσταντίνος Μαντζάνας? και η Αίθουσα Ιστορικών Λιθογράφων ?Νικηφόρος Κομίνης?. Σ?αυτά περιλαμβάνονται: συλλογή από ενδυμασίες των αγωνιστών κατά την Επανάσταση του 1821, τον Μακεδονικό Αγώνα, Βαλκανικούς Πολέμους 1912-13 και την Εποποιία του 1940-41, μαζί με όπλα και βοηθητικά αντικείμενα που χρησιμοποιήθηκαν, παραδοσιακές τοπικές ενδυμασίες και κοσμήματα, αντικείμενα από το λαογραφικό πλούτο της ελληνικής επικράτειας, φωτογραφίες και γκραβούρες, στρατιωτικά έγγραφα, μετάλλια και πολεμικά έγγραφα και γραμματόσημα καθώς και κείμενα που επιδιώκουν να προσφέρουν ιστορικές γνώσεις, να αναμοχλεύσουν τη μνήμη και να ζωντανέψουν την ιστορία του παρελθόντος.

Η μονή είναι ανδρική και πανηγυρίζει στις 6 Αυγούστου.


 

Ι.Μ. Βαρλαάμ

Εκτύπωση
Κατηγορία: Uncategorised
Ημερομηνία Δημοσίευσης Γράφτηκε από τον/την Super User


Ιερά Μονή Βαρλαάμ

monastery of varlaam

Βρίσκεται απέναντι από το Μεγάλο Μετέωρο. Ιδρυτής της είναι ο ασκητής Βαρλαάμ στα μέσα του 14ου αιώνα . Στην συνέχεια ανακαινίσθηκε από τους αδελφούς Αψαράδες Θεοφάνη και Νεκτάριο από τα Γιάννενα.

Varlaam monastery Meteora Trikala summer

Το καθολικό της Ιεράς Μονής είναι αφιερωμένο στη μνήμη των Αγίων Πάντων και το έκτισαν οι αδελφοί μοναχοί Θεοφάνης και Νεκτάριος το 1541-1544. Οι τοιχογραφίες του καθολικού είναι κυρίως του Φράγκου Κατελάνου από την Θήβα.

omixlh

Η πρόσβαση στη μονή γινόταν με σκαλωσιές από αργότερα αντικαταστάθηκαν με μεγάλες ανεμόσκαλες και με το δίχτυ που το χρησιμοποιούν και σήμερα για τη μεταφορά τροφίμων και υλικών για τη συντήρηση της μονής. Το 1923 οι μοναχοί σκάλισαν στο βράχο 195 σκαλιά που οδηγούν σήμερα με ασφάλεια στην κορυφή του βράχου σε ύψος 370 μέτρα.

Στα τέλη του 16ου αι. Και στις αρχές του 17ου αι. λειτουργούσε το πιο οργανωμένο βιβλιογραφικό εργαστήριο των μετεωρίτικων μονών, ενώ λειτουργούσε και ειδικό εργαστήριο χρυσοκεντητικής.

Το σκευοφυλάκιο της μονής περιλαμβάνει λείψανα Αγίων, ιερά άμφια, διάφορα σκεύη, σιδερένια ζώνη των κτητόρων της μονής, χρυσοκέντητος επιτάφιος, διάφορα ευαγγέλια και χειρόγραφα γραμμένα σε περγαμηνή, άλλα κειμήλια καθώς και πλούσια βιβλιοθήκη.

Υπάρχει επίσης στην Ι.Μ και το παρεκκλήσι των Τριών Ιεραρχών πάνω στον πρώτο ναΐσκο που οικοδόμησε ο αναχωρητής Βαρλαάμ. Σημαντικά κτίσματα είναι η παλαιά τράπεζα η Εστία (μαγειρείο) και το γηροκομείο (νοσοκομείο).

varlaam

Το μοναστήρι συμβάλλει αποφασιστικά στο να διατηρηθεί η ορθόδοξη παράδοση και ο βυζαντινός πολιτισμός. Διάφορα έργα συντηρούνται, εκτίθενται και φυλάσσονται σε ειδικά ανακαινισμένους χώρους, μέσα σε προθήκες και σε κατάλληλες συνθήκες θερμοκρασίας και υγρασίας. Ένα παράδειγμα φύλαξης μίας μεγάλης αξίας βυζαντινής φορητής εικόνας είναι το παρακάτω: Η εικόνα είναι αμφιπρόσωπη, έχει δηλαδή δύο όψεις. Στη μία όψη υπάρχει η Σταύρωση του Χριστού, έργο του 14ου αιώνα, και στην άλλη όψη υπάρχει η Κοίμηση της Θεοτόκου, που είναι μεταγενέστερη του 16ου αιώνα (διά χειρός Θεοφάνους του Κρητός). Είναι δωρεά του αυτοκράτορα του Βυζαντίου Ιωάννη Καντακουζηνού, της συζύγου του Θεοδώρας και των παιδιών τους. Το ιερό αυτό κειμήλιο ανήκει στον ιερό ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου Καλαμπάκας. Τα τελευταία χρόνια έχει πέσει «θύμα» κλοπής δύο φορές. Ευτυχώς βρέθηκε, αλλά χωρισμένη σε δύο εικόνες, και σήμερα για λόγους ασφαλείας φυλάγεται στο μοναστήρι μας. Τέλος στο Ιερό βήμα των Αγίων Πάντων φυλάγονται ως πολύτιμος θησαυρός της Ορθοδοξίας πολλά λείψανα Αγίων, που ευωδιάζουν και ευφραίνουν τους πιστούς. Μεταξύ άλλων είναι οι κάρες των οσίων κτιτόρων και του νεομάρτυρος Νικολάου του εκ Μετσόβου και κομμάτια από τα λείψανα του Ιερού Χρυσοστόμου, του Τιμίου Προδρόμου, της Αγίας Παρασκευής και της Αγίας Αναστασίας της Φαρμακολυτρίας.

Όλα τα εκθέματα είναι πραγματικά εντυπωσιακά, εντύπωση όμως προκαλεί ένα μεγάλο βαρέλι στην αποθήκη χωρητικότητας 12 τόνων το οποίο κατασκεύασαν οι μοναχοί στο οποίο μάζευαν το νερό της βροχής και το νερό το χρησιμοποιούσαν ως πόσιμο, για τις αρδεύσεις και για τις οικοδομικές τους εργασίες. Αργότερα σε διάστημα μεγαλύτερο των 18 ετών κατάφεραν να φτιάξουν τρεις δεξαμενές, οπότε το πρόβλημα αντιμετωπίστηκε πολύ πιο καλά.

vareli

Copyright © 2012. Created by Georgiou Spyros
Free Joomla Theme by Hostgator